Voortvarend voorzitten

Een politieke vergadering voorzitten is lastig, in elke bestuurlijke laag en in elke fase van de besluitvorming. Hoe houd je rekening met alle meningsverschillen? Hoe breng je de vergaderingen naar een volgende stap? En hoe ga je om met insprekers?

AD REM traint voorzitters van politieke vergaderingen al sinds jaar en dag in het democratisch, transparant en efficiënt voorzitten van vergaderingen. Van orde handhaven tot productief politiek debat entameren: AD REM helpt!

Inhoud

Deelnemers leren in deze training hoe ze effectief en transparant een politieke vergadering kunnen leiden. Of het nu een commissie-vergadering, inspraak-avond of raadsvergadering betreft: ze weten de juiste toon te treffen en met gezag de raadsleden naar een volgende stap te leiden. Zo leren ze onder andere….

  • …goed om te gaan met insprekers en interrupties
  • ….welke werkwijzen er zijn bij welke fasen van de besluitvorming
  • …effectief een punt openen en afsluiten, en tussendoor orde handhaven waar nodig

Opbrengst van de training is dat de deelnemers ervaring en inzicht hebben opgedaan in hoe ze een politieke vergadering het beste kunnen leiden. Ze kennen hun eigen leiderschapsstijl beter en weten authentiek en met gezag de vergadering tot productieve besluitvorming te brengen.

Werkwijze

We maken de training graag op maat. De werkwijze kan dus verschillen per training. Globaal ziet het programma er als volgt uit:

We trainen meestal één dagdeel van tussen de drie en vier uur. Voor volksvertegenwoordigers is dat vaak in de avonduren, bijvoorbeeld van 19:00 tot 22:00.

Voor een training voortvarend voorzitten is de maximale groepsgrootte acht personen – alleen zo is er genoeg ruimte voor elke deelnemer om te oefenen en feedback te krijgen. Bij aanvragen van grotere groepen werken we dan ook met meer trainers.

Kosten: op aanvraag. Vul het formulier hieronder in en AD REM neemt binnen 48 uur contact op.

Over de trainer

Deze training is ontworpen door Daniël Schut. Daniël Schut weet veel over debatteren en presenteren: zo was hij finalist op het WK en EK Debatteren, ooit Nederlands Kampioen Debatteren en tot tweemaal toe Nederlands Kampioen Eloquentia (=welsprekendheid).

Daarnaast is Daniël Schut van huis uit politicoloog en heeft hij momenteel een buitenpromovenduspost aan de VU, via welke hij de kwaliteit van het politieke debat wetenschappelijk onderzoekt.

Tot slot heeft Daniël via AD REM al decennia ervaring met het trainen van bestuurders en volksvertegenwoordigers, van Europees tot en met lokaal niveau, in overtuigend debatteren, effectief vergaderen en voortvarend voorzitten.

Kortom: met AD REM haalt je écht relevante kennis en expertise in huis, waar je direct mee aan de slag kan.

Direct contact

Wil je meer weten over deze training? Vul dan het formulier hieronder in!