Voortvarend vergaderen

Raads- en Statenleden staan voor een stevige politieke opdracht, en vergaderen daarom wat af. Kaders stellen, de koers bepalen, de uitvoerende macht controleren en dan ook nog eens de stem van de kiezer vertegenwoordigen – ga er maar aanstaan!

In zo’n context is het niet gek dat vergaderingen soms uitlopen. En dus is het ook een goed idee om te kijken hoe de raad (of de Staten, of Kamer, of…) efficiënter, effectiever en bovenal productiever kan vergaderen.

Inhoud

In deze training leer je de fundamentals van politiek vergaderen. Wat zijn de fasen van besluitvorming eigenlijk? Wat doe je liever in een commissie, wat liever in de raad, en waarom? Wat is de verhouding met het college eigenlijk? Na de training weet je bijvoorbeeld ook precies…

  • …wat het verschil is tussen een technische vraag en politieke vraag
  • …hoe je je invloed in het besluitvormingsproces maximeert
  • …waarom er verschillende soorten vergaderingen bestaan – en wat je ermee kan

Uitkomst van de training is dat je efficiënter, transparanter en productiever vergadert. Je weet beter wat je te wachten staat als (kandidaat- of steun-)raadslid, kunt je eigen bijdragen optimaal voorbereiden en weet effectief te opereren tijdens de vergadering.

Werkwijze

We maken de training graag op maat. De werkwijze kan dus verschillen per training. Globaal ziet het programma er als volgt uit:

We trainen meestal één dagdeel van tussen de drie en vier uur. Voor volksvertegenwoordigers is dat vaak in de avonduren, bijvoorbeeld van 19:00 tot 22:00.

Voor een training voortvarend vergaderen is de maximale groepsgrootte twaalf personen – alleen zo is er genoeg ruimte voor elke deelnemer om te oefenen en feedback te krijgen. Bij aanvragen van grotere groepen werken we dan ook vaak met meer trainers.

Kosten: op aanvraag. Vul het formulier hieronder in en AD REM neemt binnen 48 uur contact op.

Over de trainer

Deze training is ontworpen door Daniël Schut. Daniël Schut weet veel over debatteren en presenteren: zo was hij finalist op het WK en EK Debatteren, ooit Nederlands Kampioen Debatteren en tot tweemaal toe Nederlands Kampioen Eloquentia (=welsprekendheid).

Daarnaast is Daniël Schut van huis uit politicoloog en heeft hij momenteel een buitenpromovenduspost aan de VU, via welke hij de kwaliteit van het politieke debat wetenschappelijk onderzoekt.

Tot slot heeft Daniël via AD REM al decennia ervaring met het trainen van bestuurders en volksvertegenwoordigers, van Europees tot en met lokaal niveau, in overtuigend debatteren, effectief vergaderen en voortvarend voorzitten.

Kortom: met AD REM haalt je écht relevante kennis en expertise in huis, waar je direct mee aan de slag kan.

Direct contact

Wil je meer weten over deze training? Vul dan het formulier hieronder in!