Trainingen voor ondernemingsraden en bestuurders

Of je nu als OR je bestuurder wilt overtuigen, of als bestuurder je OR wilt betrekken bij de besluitvorming: wij helpen met workshops, trainingen en denksessies. We bieden onder andere:

 • Lees hieronder een meer gedetailleerde beschrijving. Wil je meer weten? Vul dan het contactformulier hieronder in of maak direct een afspraak via deze link. .
  .

  Voortvarend Vergaderen en Voorzitten

  In de ondernemingsraad vergader je wat af: zo zijn er de formele vergadermomenten met het bestuur, over bijvoorbeeld instemming en advies. Daarnaast zijn er de talloze informele overlegmomenten, bijvoorbeeld de vergaderingen voorafgaand aan het overleg met de bestuurder, waarin je je standpunten onderzoekt en bepaalt.

  Na onze training ‘Voortvarend vergaderen en voorzitten’ weet je als geen ander hoe je al deze vergadermomenten strategisch slim en efficiënt aanpakt, zodat je er het maximale resultaat uit haalt!

  Inhoud


  We bespreken de fasen van besluitvorming en hoe deze terug te zien zijn in de besluitvormingscyclus van de OR. Deelnemers oefenen met invididuele vergadervaardigheden, maken kennis met verschillende vergadervormen, en leren bij welk soort vergaderpunt deze het beste passen. Concreet leren deelnemers onder andere:

  • De verschillende ‘lagen’ van een vergadering zien en inzetten
  • Herkennen welke rollen er binnen een vergadering zijn – en welke ze wanneer kunnen opnemen
  • Effectief interventies plegen om de vergaderorde te handhaven

  Het resultaat is dat elke vergadering korter en productiever verloopt. Deelnemers weten beter welke interventies ze moeten plegen om de stroperigheid eruit te halen, en boeken meer van het gewenste resultaat.

  Werkwijze


  We geven de training bij voorkeur op één van onze eigen trainingslocaties bij jou in de buurt: zo kom je echt even uit je dagelijkse werkomgeving. De ideale groepsgrootte voor een incompany-vergadertraining is twaalf personen. Verder is de training zéér interactief: je oefent, oefent en oefent, net zolang tot effectief vergaderen een tweede natuur voor je wordt!

  De trainers


  De trainers van AD REM zijn allen zéér ervaren in het geven van vergadertrainingen. Daarnaast weten ze alles van overtuigen en beïnvloeden: niet voor niets zijn het vaak Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen debatteren. Bovendien hebben onze trainers ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep: de uitdagingen waar je als wetenschapper of onderzoeker voor staat, zijn toch net even wat anders dan anders.

  Wil je meer weten of een training ‘voortvarend vergaderen en voorzitten’ aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

  Position papers schrijven

  In de ondernemingsraad wordt er veel gecommuniceerd op papier: de bestuurder kondigt een voornemen aan, de raad geeft een advies of voorwaardelijke instemming, altijd op papier. Maar hoe schrijf je zo’n beslisnota of adviesmemo eigenlijk – helemaal in strategisch complexe situatie van een ondernemingsraad?

  Je leert het op de training ‘Position papers schrijven’ voor ondernemingsraden en bestuurders!

  Inhoud


  De training begint met het onderscheid tussen fasen van besluitvorming, en wat dat betekent voor het soort standpunten dat een raad of bestuurder kan innemen. Vervolgens leren deelnemers dat elk soort standpunt (iets aan- of afraden, een voorwaardelijke instemming) ook een eigen vaste structuur voor argumentatie met zich meebrengt. Praktisch hebben deelnemers concrete handvatten voor het volgende:

  • De vaste structuren voor position papers
  • Hoe precies standpunten te formuleren
  • Hoe standpunten te onderbouwen met argumenten die inhoudelijk écht overtuigen

  Het resultaat is dat deelnemers na de training scherp kunnen overtuigen op papier. Ze zijn geen tijd meer kwijt aan een lang en traag schrijfproces: ze gaan direct naar de relevante inhoud en weten die fraai te formuleren!

  Werkwijze


  We geven de training bij voorkeur op één van onze eigen trainingslocaties bij jou in de buurt: zo kom je echt even uit je dagelijkse werkomgeving. De ideale groepsgrootte voor een incompany-schrijftraining is acht personen. Verder is de training zéér interactief: je oefent, oefent en oefent, net zolang tot scherp schrijven een tweede natuur voor je wordt!

  De trainers


  De trainers van AD REM zijn allen zéér ervaren in het geven van schrijftrainingen. Daarnaast weten ze alles van argumentatie en overtuigingskracht: niet voor niets zijn het vaak Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen debatteren. Bovendien hebben onze trainers ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep: de uitdagingen waar je binnen een ondernemingsraad voor staat, zijn toch net even wat anders dan anders.

  Wil je meer weten of een training position papers schrijven aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

  Overtuigen en beïnvloeden voor de ondernemingsraad

  Voor de ondernemingsraad is overtuigingskracht een fundamentele vaardigheid: uiteindelijk heb je weinig anders om een bestuurder te beïnvloeden dan wat je zegt. Hoe haal je dan het maximale uit je eigen overtuigingskracht? Hoe verbeter je je argumentatievaardigheden en hoe haal je je gelijk?

  Op de training ‘overtuigen en beïnvloeden voor de ondernemingsraad’ leer je om het onderste uit de kan te halen!

  Inhoud


  Je leert de vaste structuur van argumentatie rondom besluitvorming kennen. Je leert slim vragen stellen en vage antwoorden te benoemen en waar nodig, door te prikken. Je herkent drogredenen en weet ze handig om te buigen. Verder leer je:

  • Effectief om te gaan met weerstand
  • Hoe je wél toezeggingen kunt krijgen in een gesprek
  • Hoe je je gelijk kunt halen, én de relatie goed kunt houden

  Het resultaat is dat je na de training maximaal bent voorbereid op elke debattruc, en ze kunt ontmaskeren of inkapselen waar nodig.

  Werkwijze


  We geven de training bij voorkeur op één van onze eigen trainingslocaties bij jou in de buurt: zo kom je echt even uit je dagelijkse werkomgeving. De ideale groepsgrootte voor een incompany-overtuigtraining is acht personen. Verder is de training zéér interactief: je oefent, oefent en oefent, net zolang net zo lang tot de overtuigingskracht ervan af spat!

  De trainers


  De trainers van AD REM zijn allen zéér ervaren in het geven van beïnvloedingstrainingen. Daarnaast weten ze alles van presenteren en overtuigingskracht: niet voor niets zijn het vaak Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen debatteren. Bovendien hebben onze trainers ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep: de uitdagingen waar je met de ondernemingsraad voor staat, zijn toch net even wat anders dan anders.

  Wil je meer weten of een training beïnvloeden en overtuigen aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

  Neem contact op

  Wil je meer weten over één van de trainingen hierboven, of een incompany-training aanvragen? Vul je gegevens hieronder in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!