Voortvarend vergaderen en voorzitten

Teammeetings, standups of een klassieke vergadering: hoe laat je die beter lopen? En hoe zorg je voor zowel draagvlak, efficiëntie als productiviteit?

AD REM grijpt je teamvergaderingen bij het nekvel en schudt er maar wat graag de tijdslurpers en onuitgesproken weerstanden uit.

Wat je leert

Je leert strategischer en effectiever omgaan met je vergadertijd. De besluiten die je neemt hebben meer draagvlak en zijn beter doordacht. Meer concreet kun je na de training:

 • De agenda en procedures van een vergadering aanpassen naar de vraag
 • Gestructureerd, met passende werkvormen, discussiëren
 • Een vergadering bijsturen als deze dreigt te ontsporen
 • Omgaan met weerstanden en onbewuste groepsprocessen

Het resultaat is dat vergaderen minder tijd kost, en dat besluiten in de organsatie effectiever en productiever zijn. Vergaderen wordt inspirerend en teammeetings worden motivatiemomenten!

Voor wie

Wij hebben deze training onder andere gegeven voor de volgende doelgroepen:

 • Bedrijfsleven: van grote corporates tot start-ups
 • Overheidsinstellingen
 • Consultancy-firma’s
 • Voor volksvertegenwoordigers (raadsleden, Statenleden, Kamerleden, europarlementariërs) hebben we een apart aanbod

Benieuwd of we voor jou iets kunnen betekenen? Neem direct contact op!

Werkwijze training

We maken het programma op maat per organisatie en per vraag. Meestal doorlopen we de volgende stappen:

 • Analyse huidige eigen vergaderpraktijken (zowel formeel als informeel)
 • Verbeterplan gezamenlijk bespreken
 • Training van bij verbeterplan behorende individuele vaardigheden en competenties (zoals: voorzitten, structureren, bijdrages kort houden, et cetera)

Alle deelnemers van de training komen aan bod en oefenen zelf. Het hangt van de situatie en de vraag af of de training meer het karakter heeft van individuele coaching (voor 1 of 2 medewerkers van een organisatie, die bijvoorbeeld vaker de voorzittersrol op zich zullen nemen) of een workshop (voor een groep deelnemers, maximaal acht per groep).

Over de trainer(s)

Deze training is ontworpen door Daniël Schut. Daniël Schut weet aardig wat van argumenteren: zo was hij finalist op de Europese en Wereldkampioenschappen Debatteren, werd hij Nederlands Kampioen Debatteren en won hij tot tweemaal toe het Nederlands Kampioenschap Eloquentia (=Welsprekendheid).

Daniël heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt: hij traint tegenwoordig CEO’s, politici, bestuurders en andere leiders in de kunst van het scherp, gevat en inhoudelijk goed kunnen debatteren. En passant schreef hij ook nog eens hét cursusboek op dit gebied, i.s.m. argumentatieprofessor Jean Wagemans, met de titel ‘Argumentatie en debat’.

Deelnemers roemen Daniël altijd om zijn vlugge geest, hilarische anekdotes en altijd kloppende voorbeelden. Never a dull moment – en je leert er ook nog eens van!

Direct contact

Wil je meer weten over deze training? Vul dan het formulier hieronder in!