Media- en woordvoeringstraining

Heb je een complex en ingewikkeld verhaal dat je graag aan de media kwijt wil? Of wil je je maximaal voorbereiden, zodat je accuraat en waarheidsgetrouw jouw boodschap kunt brengen, wanneer de pers vragen stelt?

Met onze media- en woordvoeringstraining ben je op alles voorbereid, van kritisch kranteninterview tot tafelgesprek op televisie.

Wat je leert

Je boodschap formuleren en onderbouwen. Valkuilvragen herkennen en authentiek antwoord geven. Goed voorbereid de journalist – en haar lezer, luisteraar, kijker – echt van dienst zijn. Tijdens de training leer je onder andere:

 • Een kernboodschap formuleren zonder dat het een irritante soundbite wordt
 • Regie pakken in een vraaggesprek
 • Authentiek reageren op vraag achter de vraag
 • Improviseren in onverwachte settings

Na de training treed je de media met vertrouwen tegemoet. Je hebt een goed, inhoudelijk sterk onderbouwd verhaal en weet authentiek antwoord te geven.

Voor wie

Wij hebben deze training onder andere gegeven voor de volgende doelgroepen:

 • Fracties van politieke partijen, Europees, nationaal, provinciale staten en gemeenteraad
 • Politieke bestuurders (ook Europees, nationaal, provinciale staten en gemeenteraad)
 • Public affairs en PR-professionals
 • Branche-organisaties en belangenverenigingen

Neem direct contact met ons als je nieuwsgierig bent over hoe AD REM jou kan helpen om voor de microfoon en camera….ad rem te zijn!

Werkwijze training

We maken het programma op maat per opdrachtgever. We doorlopen meestal de volgende stappen:

 1. Media-positie in kaart brengen
 2. Cases schrijven
 3. Enkele dagen training in specifieke formats (zoals: kranteninterview, rondetafelgesprek op TV, radiopanel).

Alle deelnemers van de training komen aan bod en oefenen zelf. Het hangt van de situatie en de vraag af of de training meer het karakter heeft van individuele coaching (voor 1 of 2 woordvoerders van één organisatie) of een workshop (voor een groep deelnemers, maximaal acht).

Over de trainer(s)

Deze training is ontworpen door Daniël Schut. Daniël Schut weet aardig wat van argumenteren: zo was hij finalist op de Europese en Wereldkampioenschappen Debatteren, werd hij Nederlands Kampioen Debatteren en won hij tot tweemaal toe het Nederlands Kampioenschap Eloquentia (=Welsprekendheid).

Daniël heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt: hij traint tegenwoordig CEO’s, politici, bestuurders en andere leiders in de kunst van het scherp, gevat en inhoudelijk goed kunnen debatteren. En passant schreef hij ook nog eens hét cursusboek op dit gebied, i.s.m. argumentatieprofessor Jean Wagemans, met de titel ‘Argumentatie en debat’.

Deelnemers roemen Daniël altijd om zijn vlugge geest, hilarische anekdotes en altijd kloppende voorbeelden. Never a dull moment – en je leert er ook nog eens van!

Direct contact

Wil je meer weten over deze training? Vul dan het formulier hieronder in!