Scherp schrijven van position papers en memo’s

Hoe zorg je ervoor dat die zakelijke memo niet in de la verdwijnt? Hoe schrijf je scherp, inhoudelijk en overtuigend?

Op onze training ‘Scherp schrijven van position papers en memo’s’ doen we je alle geheimen uit de doeken – of je nu het MT of een minister wilt overtuigen van je standpunt.

Wat je leert

Zakelijk schrijven met een scherp randje. Overtuigen met inhoud, en dan op papier. Helder argumenteren op schrift, en tegenargumenten effectief weerleggen. Na de training kun je onder andere:

 • Exact bepalen waar je jouw zakelijke/bestuurlijke doelgroep van wil overtuigen
 • Sluitende argumenten vinden en onderbouwen
 • Snel, scherp en helder opschrijven met handige en goed bruikbare tekststructuren

Na de training zet je razendsnel een outline op voor elke zakelijke tekst die je wilt schrijven. Je vindt snel de juiste argumenten en schrijft de onderbouwing kort en bondig op. Je overtuigt je MT, stakeholders en elke andere besluitvormer binnen no-time.

Voor wie

Wij hebben deze training onder andere gegeven voor de volgende doelgroepen:

 • Branche-organisaties
 • Vakbonden
 • Public affairs professionals
 • Consultants, adviseurs en senior managers

Neem direct contact met ons als je nieuwsgierig bent over hoe AD REM jou kan helpen om beter te beslissen – op schrift!

Werkwijze training

We maken het programma op maat per opdrachtgever. We doorlopen meestal de volgende stappen:

 1. Verkenning
 2. Argumenteren en scherp schrijven
 3. Deelnemers schrijven zelf
 4. Gevoel voor stijl

Alle deelnemers van de training schrijven tijdens de training zelf een eigen memo of position paper, die we dan voorzien van feedback. Zo internaliseren de deelnemers de technieken die we bespreken. Dat is fijn, want zodoende hoeft je eigen organisatie na ons nooit meer een schrijftraining te volgen!

Over de trainer(s)

Deze training is ontworpen door Daniël Schut. Daniël Schut weet aardig wat van argumenteren: zo was hij finalist op de Europese en Wereldkampioenschappen Debatteren, werd hij Nederlands Kampioen Debatteren en won hij tot tweemaal toe het Nederlands Kampioenschap Eloquentia (=Welsprekendheid).

Daniël heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt: hij traint tegenwoordig CEO’s, politici, bestuurders en andere leiders in de kunst van het scherp, gevat en inhoudelijk goed kunnen debatteren. En passant schreef hij ook nog eens hét cursusboek op dit gebied, i.s.m. argumentatieprofessor Jean Wagemans, met de titel ‘Argumentatie en debat’.

Deelnemers roemen Daniël altijd om zijn vlugge geest, hilarische anekdotes en altijd kloppende voorbeelden. Never a dull moment – en je leert er ook nog eens van!

Direct contact

Wil je meer weten over deze training? Vul dan het formulier hieronder in!