Schrijf exquise alinea’s, monsieur

Vandaag even een simpele tip uit onze schrijftrainingen:

Schrijf nette alinea’s. Alinea’s die netjes en coherent zijn. En door die coherentie lekker makkelijk lezen. Want dan worden ze makkelijk begrepen – en waar nodig, opgevolgd.

Mooie tip, AD REM! Maar hoe doe je dat?

Je doet dat door gebruik te maken van een simpel weetje. Dit weetje is: er zijn maar twee ideaaltypische structuren voor alinea’s. Een alinea voor de volle 100% uitschrijven volgens één van de deze twee structuren is saai, maar een rommelige alinea kan je er wel héél goed mee straktrekken.

Die twee structuren zijn: de kapstok en de ketting. Bij de kapstok kom je telkens terug op de eerste zin in de alinea, en bij de ketting kom je telkens terug op een belangrijk onderdeel van de vorige zin.

Dat klinkt vaag, vandaar: een voorbeeld van de ketting. Ik pluk een stelling uit de krant, en dwing mezelf een ketting-alinea uit te schrijven.

“De BTW op groente en fruit moet naar het nulprocentstarief. Zo’n nulprocentstarief maakt groenten en fruit voor de consument goedkoper. Wat goedkoper is, dat kopen ze meer. En wat ze meer kopen, dat eten ze ook meer. Eten ze eenmaal meer groenten en fruit, dan zijn ze gezonder. En dat ze gezonder zijn, is iets wat we allemaal willen.”

Zie je hoe ik in het begin van elke volgende zin, bewust een deel van de vorige zin herhaal? Dat is de ketting: elke nieuwe zin rijgt zich vast aan de vorige.

Natuurlijk kun je kritiek hebben op deze paragraaf. Je kunt het er inhoudelijk mee oneens zijn, en je kunt vinden dat deze schrijfstijl nodeloos herhalend is.

Die eerste kritiek hangt samen met argumentatie, en daar helpen we je graag mee op onze training ‘Argumentatie en Kritisch Denken’. De tweede kritiek past in wél in een schrijftraining. In onze schrijftrainingen leer je dan ook om zo’n paragraaf te herschrijven, zodat hij niet meer zo Sesamstraat-achtig de boel herhaalt. Bijvoorbeeld:

“De BTW op groente en fruit moet naar het nulprocentstarief. Dit maakt groenten en fruit voor de consument goedkoper. Zodoende kopen ze er meer van, eten ze er meer van en worden ze een stuk gezonder – iets wat we allemaal willen.”

Je alinea lijkt zo een klein beetje minder op een volledig uitgeschreven ketting, maar leest een heel stuk prettiger. Eitje, toch?

Aankomende open inschrijvingscursussen

Prachtig presenteren en pitchen

Wat je leert

Sta zelfverzekerd voor een groep. Vertel je échte verhaal. Pitch als een pro!

Data

Hieronder data en locatie(s) voor de training Prachtig Presenteren en Pitchen:

  • Donderdag 22 september, te Amsterdam

Meer weten of direct inschrijven?

Direct inschrijven doe je hier. Meer weten? Neem contact met ons op!

Argumentatieleer en kritisch denken

Wat je leert

Je weet je gelijk al te halen. Nu moet je het nog hebben!

Data

Hieronder de data en locatie(s) voor de training Argumentatieleer en Kritisch Denken:

  • Vrijdag 16 september 2022, in Den Haag

Meer weten of direct inschrijven?

Direct inschrijven doe je hier. Meer weten? Neem contact met ons op!

Retorica 2.0: Framing & Storytelling

Wat je leert

Klink als een klok. Boordevol overtuigtips, van Cicero tot Cialdini en Quintillianus tot Kahneman!

Data

Hieronder de data en locatie(s) voor de training Retorica 2.0: Framing & Storytelling:

  • Vrijdag 4 november 2022, in Amsterdam

Meer weten of direct inschrijven?

Direct inschrijven doe je hier. En natuurlijk: als je meer wil weten, neem dan contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *