Hoe je ‘nee’ tegen een vergadering zegt

Kijk, wij zijn helemaal vóór vergaderen.

Niks beters dan de koppen bij elkaar te steken om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Vergaderen is goed, vergaderen moet. Maar alleen als het zin heeft.

En dat heeft het vaak niet. Maar hoe zeg je dan ‘nee’ tegen een vergaderverzoek? Je baas zit er toch bij? En is ‘ik ben drie uur aan het pielen met Excel’ wel een goed excuus?

Gelukkig zijn wij er dan om je te helpen! Hier een lijst van 9 manieren om ‘nee’ te zeggen tegen een vergaderverzoek. Nummer 7 zal je verbazen!

  1. “Ik boek eigenlijk alleen vergaderingen in op dinsdag, de rest van de week werk ik. Doe jij svp een voorstel voor een vergadering dan?”
  2. “Ha, wat een goed idee! En dit lijkt me nu bij uitstek iets wat we via een online brainstormtool kunnen doen, zodat iedereen het in hun eigen tijd kan invullen. Stuur jij de link naar de Google Drive/Mural/Miro/… even rond? Dank je!”
  3. “Ik heb dan al een andere vergadering, sorry”
  4. “Doe maar even koffie met iemand anders, joh”
  5. “Dank je! Kan je me eerst een agenda toesturen voor die vergadering, en daarbij aangeven bij welke punten ik iets moet bijdragen? Dan weet ik beter wat ik moet voorbereiden en dus ook of ik dit vergaderverzoek moet accepteren”
  6. “Voor we hier over gaan vergaderen: is dit niet iets dat we makkelijker via Slack ofzo kunnen bespreken? Dan is het hele team erbij betrokken, zonder dat het hun tijd kost.”
  7. “Nee.”
  8. “Sorry, maar dat tijdstip is geblokkeerd voor gefocust werk in mijn agenda – kan jij een voorstel voor een ander tijdstip doen?”
  9. “Ik kan er dan niet bij zijn vanwege mijn agenda, maar hou me vooral op de hoogte van wat er uit komt!”

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om nee te zeggen tegen een vergaderverzoek. Dit willekeurige bedrijf heeft er veel voor je hier verzameld.

En voor die weinige keren dat je wél ‘ja’ zegt tegen een vergadering? Dan wil je vooraf natuurlijk zeker weten dat de vergadering goed loopt. En wanneer loopt zo’n vergadering goed?

Natuurlijk: alleen maar na een training ‘Voortvarend Vergaderen en Voorzitten’.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *