Trainingen voor de hele raad

U wilt met uw gemeenteraad effectiever en efficiënter vergaderen? Ad Rem Debat & Strategie helpt u. Met ons interactieve, op maat gemaakte programma helpen we u om helderder besluiten te nemen, betere debatten te voeren en de politieke verschillen meer te laten spreken.

Onze aanpak

Zonder politiek debat is er geen sprake van democratie. Een goed politiek debat vervult meerdere functies, die tezamen de essentie van democratie zijn. Denk hierbij aan functies zoals:

  • Doelmatigheid: dat er daadwerkelijk effectief beleid gemaakt wordt
  • Legitimiteit: dat het beleid met argumenten gerechtvaardigd is voor het publiek
  • Democratie: dat de stem van de minderheid en de oppositie ook gehoord is tijdens de besluitvorming

Toch blijkt in de praktijk dat veel raden (en Staten en zelfs de beide Kamers) niet altijd even goed die idealen vervullen. En daar zijn twee oorzaken voor: ten eerste, de vaardigheid van de deelnemers in het politieke proces, en ten tweede, de cultuur en structuur van vergaderen.

Onze trainingen pakken precies deze twee factoren aan. Met interactieve oefeningen doorkneden we de deelnemers in de vaardigheden die ze nodig hebben voor het politieke debat. Dat zijn zowel de klassieke debatvaardigheden, zoals goed kunnen speechen en kort en bondig kunnen argumenteren, als de politiek-strategische vaardigheden, zoals goed draagvlak kunnen genereren bij zowel tegen- als voorstanders, compromissen kunnen sluiten en onderhandelen.

Vervolgens helpen we de deelnemers ook om de eigen vergadercultuur en -structuur aan te pakken. Raden lopen vaak vast op vastgeroeste gewoontes: ‘zo doen we dat nu hier’. Met vaak hilarische vergelijkende en historische voorbeelden laten we zien dat die cultuur een keuze is, en geven we de deelnemers de concrete tools in handen om hun eigen vergadercultuur en – structuur precies naar de eigen wensen effectiever, efficiënter en bovenal: democratischer te maken.

Ons aanbod

Iedere gemeente vergadert anders, vandaar dat we graag een programma op maat maken. Hieronder een greep uit de verschillende diensten die we bieden.

Analyse en advies

We bekijken enkele raadsvergaderingen, lichten het reglement van orde door op mogelijke problemen en vragen deelnemers naar hun bevindingen. Onze conclusies vatten we samen in een kort, makkelijk leesbaar rapport, waarna we concrete aanbevelingen doen voor verbetering. Het resultaat voor u: u krijgt binnen no-time inzicht in uw eigen vergadercultuur en – structuur, en bruikbare handvatten om deze direct te verbeteren.

Vergadertraining

Van wie kan een raad beter een debattraining krijgen dan van dé expert in argumentatie en debat? Onze trainingen bieden door hun combinatie van inzicht in argumentatie, debat en politieke strategie enerzijds, en interactie en oefening met interpersoonlijke vaardigheden anderzijds, een uniek palet aan expertise voor de deelnemers. Raadsleden leren beter debatteren, meer overtuigen en krachtiger speechen, maar ook effectiever besluiten nemen, inhoudelijker argumenteren en slimmer draagvlak creëren.

Cursusboekje: Debat- en Vergaderwijzer

Bij deze training krijgen de deelnemers ook ons cursusboekje cadeau: De Debat- en Vergaderwijzer, van vergaderkundige Wilbert van Vree en debatexpert Daniël Schut. Wilt u het boekje gelijk in huis halen? Bestel dan hier.

Voorzitterstraining

Het verloop van de vergadering is de verantwoordelijkheid van ieder individu. Maar voorzitters hebben vaak toch nog een iets invloedrijkere rol op het verloop. Hoe houdt je de vergadering bij de les, zorg je dat het niet uitloopt en dat sprekers niet over de schreef gaan? Hoe handhaaf je de orde en breng je goed doordachte, democratisch gelegitimeerde besluiten tot stand? Onze voorzitterstraining geeft op deze en andere vragen antwoord!

Individuele coaching

We bekijken hoe iemand de vergadering leidt of debatteert in de raad en geven één-op-één direct toepasbare, concrete feedback en oefenen de verbeterpunten in, al dan niet met camera. Veilig, vertrouwd en leerzaam, doordat de tips en trucs op maat gedeeld worden.

Direct contact

Direct weten hoe wij u kunnen helpen beter te vergaderen? Vul uw vraag hieronder in en we nemen binnen twee werkdagen gerekend vanaf de datum van ontvangst contact op!

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *