Klamme handen, bonzend hart, droge keel…

We hebben er allemaal last van: spreekangst!

Dat tientallen paren ogen je verwachtingsvol aanstaren, en dat jij dan…uh, ja..ik…eh..pfff…wat wou ik alweer zeggen? Uhmm…

Ohja: dat jij dan vastloopt! Bij het presenteren. Echt afgrijselijk.

Gelukkig is er een manier waarop je er vanaf kan komen. Er zijn meer manieren (bijvoorbeeld hier en hier) maar dit is er eentje. Komt-ie:

Meestal, als je hart zo door je keel giert, heb je last van wat wij ‘de interne criticus’ noemen. Waar het publiek nog aan je lippen hangt, denk jij al: “zie je wel, daar ga ik weer! Ik spreek de ‘OU’ uit als een ‘AU’, oh wat ERRUG!

Die kritiek van binnen heeft meestal een stem. Even therapeutisch doen: dat is vaak niet je eigen stem. Vraag je af: van wie is die stem dan? Je moeder? Ome Herman? Die benepen docent Nederlands die zijn midlife-crisis uitleefde door pubers mentaal af te branden?

Weet je wie het is? Dan is het tijd voor fase 2:

Prove them wrong.

Maakt mij niet uit hoe je dat doet. In mijn decennia werk als presentatie- en debattrainer heb ik workshopdeelnemers goed geholpen met onder meer deze technieken:

  1. Zoek een tegenvoorbeeld. Ome Herman zegt in je hoofd: je spreekt de ‘OU’ altijd verkeerd uit? Suck it, ome Herman: luister maar: tr-OU-wring, b-OU-wput, rode w-OU-w. Allemaal goed uitgesproken.
  2. Erop, en erover. So what als je de OU iets anders uitspreekt, Ome Herman? Dat geeft je juist karakter en maakt van jou een uniek mens! Dus, listen en weep: trauwring, bauwput, rode wauw. Haha!
  3. Maak de zender belachelijk. In je hoofd dan, he? Ome Herman, wiens vrouw en kinderen bij hem weg zijn gelopen omdat hij een onuitstaanbare zeiksnor was? Die met dat rare piepstemmetje? Van die Ome Herman neem je toch niets aan?

Wil meer technieken en tips om je spreekangst te overwinnen? Dat treft! Binnenkort geven we weer onze eendaagse sneltraining ‘Prachtig Presenteren en Pitchen’. Hier lees je meer en kan je je inschrijven.

(En ja, ik weet dat je OU en AU hetzelfde uitspreekt. Zo’n ontzettende kwezel is die Ome Herman nu eenmaal.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *