Hoe zeg jij ‘nee’ tegen een vergaderverzoek?

Meetings kosten meer tijd dan je denkt

Je kent het wel: je logt ‘s ochtends in en wil eigenlijk lekker aan de gang met je werk. Excelletjes invullen, iets programmeren, een goed stuk schrijven – take your pick.

Maar dan zie je:

Fork! Je hebt een teamvergadering om 15:00.

En gelijk is je hele dag verpest.

En eigenlijk is dat raar: wie weet duurt die meeting maar een uurtje. En ben je van je acht-urige werkdag maar 1/8ste kwijt. En wie weet wordt er helemaal niks van je verwacht op die meeting: je hoeft alleen maar braaf te luisteren naar een presentatie van Theo van product development, en aan het eind voor de vorm één lastige vraag te stellen.

Maar toch: ook al is het onzin, je brein doet haar eigen ding. En dat is: de hele dag doorbrengen in anticipatie op die meeting. En dus:

  • Wilde je net dat ene ingewikkelde rapport schrijven? Nee, zegt je brein, daar is geen tijd voor: want straks is die meeting
  • Wilde je net een slag slaan voor het ontwerpen van dat ene lastige model? Nee, zegt je brein, daar is geen tijd voor: want straks is die meeting
  • Wilde je net alle gespreksverslagen voor een prospect bij elkaar trekken om zo een volgend sales-gesprek voor te bereiden? Neeheee, zegt je brein, daar is geen tijhijd voor: want straks is die meeheeheeeting

En vandaar dus het advies dat we altijd geven op onze training ‘Voortvarend Vergaderen en Voorzitten’: zeg vaker gewoonweg ‘nee’ tegen een vergaderverzoek.

We merken ook dat mensen het vaak lastig vinden om dat precies te verwoorden. Domweg ‘nee’ zeggen voelt voor veel mensen te direct. Vandaar dus de vraag: hoe doen jullie dat eigenlijk, ‘nee’ zeggen tegen een vergaderverzoek? Reageer in de comments!

En mocht je meer willen weten over effectief en efficiënt vergaderen? Boek dan hier onze training.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *