De vloek van kennis

“Allemachtig, dat weet toch iedereen?”

Ken je die gedachte? Bijvoorbeeld wanneer jij een presentatie moet voorbereiden voor een lekenpubliek? Of wanneer je zogenaamd iets “nieuws” in de krant leest, waar jij toevallig expert in bent?

Dan heb ik slecht nieuws voor je: je bent vervloekt.

Ik bedoel natuurlijk niet dat een kwade geest een vloek over je heeft uitgesproken. Nou ja, wie weet is dat ook zo. Ik weet niet wat jij allemaal uitgevroten hebt in je jonge jaren.

De vloek waar ik het hier over heb, is: ‘de vloek van kennis’ (uitspreken met diepe, dreigende stem). Dat betekent dat je vergeten bent hoe moeilijk jouw vak, jouw terrein, jouw expertise eigenlijk is. Voor een buitenstaander, of beginneling.

Hier moet je rekening mee houden tijdens je presentaties. Ik kom ze maar al te vaak tegen: managers en leiders die met grote stappen snel thuis denken te zijn. Die een bak data op een powerpoint kwakken en denken dat ze daarmee helder hun advies hebben onderbouwd – omdat het voor hen ook echt helder is.

“Kijk dan, daar – daar staat het toch! Onze team velocity is gekelderd sinds we weer op kantoor werken, zie je dat dan niet?”

Uh, nee, dus. Wat voor jou helder is, is dat niet altijd voor je publiek. En als jij presenteert, is het jouw taak om het voor je publiek helder te maken.

Dat is pas goed verbaal leiderschap: om de vloek van kennis heen werken, en toch je boodschap helder weten te maken.

En dat is te leren. Hoe? Bij AD REM natuurlijk!

Schrijf je hier in voor onze cursus ‘Prachtig Presenteren en Pitchen’, op 21 april 2022, te Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *