Vertegenwoordigende organen

Volksvertegenwoordiger zijn is een vak apart: je moet aan de ene kant de uitvoerende macht controleren, maar je moet ook de eigen politieke agenda zien te realiseren én tegelijkertijd de stem van je achterban articuleren. Het is óók een vak dat telkens verandert: wat je kan, mag en wil doen in het negentiende-eeuwse Huis van Thorbecke is iets heel anders dan dat je kan, mag en wil doen in deze digitale eeuw.

AD REM helpt volksvertegenwoordigers om al die rollen en verwachtingen effectief op te pakken, met onder andere de volgende workshops:

De bovenstaande workshops zijn bedoeld voor álle volksvertegenwoordigers samen, zowel als deelnemer aan als voorzitter van de gezamenlijke vergadering. Natuurlijk geven we ook trainingen aan individuele fracties: het overzicht van die trainingen vind je hier.

Voortvarend vergaderen en voorzitten

De gemeenteraad, de provinciale staten of de Tweede Kamer zijn niet zomaar vergaderingen: het zijn politieke vergaderingen, met een heel eigen dynamiek. Dit betekent dat veel vergaderadvies dat prima werkt in de professionele context, juist niet productief is in de politieke context. Hoe kan een voorzitter de agenda en de vergaderduur kort houden, wanneer diezelfde agenda en vergaderduur ook voorwerp van politieke onderhandeling kunnen zijn?

Op onze training ‘voortvarend vergaderen en voorzitten’ leren raadsleden, statenleden en Kamerleden precies hoe ze deze complexe politieke dynamiek kunnen navigeren.

Inhoud


Je leert de verschillende rollen van een voorzitter onderscheiden. Je maakt kennis met verschillende fasen van politieke besluitvorming, en welke werkwijzes daar het beste passen. Je leert effectief omgaan met politiek meningsverschil, en hoe je goed het politieke debat op inhoud kunt voeren. Na de training kun je onder andere:

  • Effectief en politiek neutraal de orde handhaven
  • Goed omgaan met interrupties, langsprekers en veelsprekers
  • Vanuit goed gastheerschap de politiek bereikbaar maken voor de burger

Na de training heb je een gereedschapskist boordevol met concrete handvatten en instrumenten om élke politieke vergadering vlot te trekken. Met een vleugje humor en de juiste dosis gezag entameer je voortaan het échte politieke debat – op de inhoud!

Werkwijze


We geven de training bij voorkeur op jullie eigen locatie: dan oefen je in de context waar het ook moetn gebeuren! Verder is de training zéér interactief: we maken cases en oefenen in rollenspellen. Alleen zo werk je concreet aan je eigen gezag!

De trainers


De trainers van AD REM zijn allen zéér ervaren in het geven van voorzitters- en vergadertrainingen. Daarnaast weten ze alles van argumentatie en overtuigingskracht: niet voor niets zijn het vaak Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen debatteren. Bovendien hebben onze trainers ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep.

Wil je meer weten of een training voortvarend vergaderen en voorzitten aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

Politieke argumentatie en debat

Argumenteren en debatteren is de hoofdmoot van je werk als volksvertegenwoordiger. Maar dat is niet altijd even makkelijk: hoe vind je de juiste argumenten? Aan wie stel je de juiste vragen? Hoe maak je optimaal gebruik van moties en amendementen – en hoe profileer je je op de inhoud, en niet ‘om het profileren’ zelf?

Op deze training ‘Politieke argumentatie en debat’ leer je precies hoe!

Inhoud


Je leert de vaste structuur van politieke argumentatie herkennen en gebruiken. Je leert hoe je dicht op de inhoud kunt argumenteren, en trouw kunt blijven aan de principes en waarden van je eigen partij. Je leert hoe je de juiste inhoud kunt brengen, om een andere fractie of bestuurder te overtuigen met je visie mee te gaan. Na de training kun je onder andere:

  • Je betogen optimaal voorbereiden
  • Effectief interrumperen: kort, bonding en zinvol
  • Het meeste halen uit moties en amendementen

Na de training heb je een gereedschapskist boordevol met concrete handvatten en instrumenten om het meeste te halen uit de politieke vergadering. Nooit meer een zinloze bijdrage of hakkelend betoog, maar een goed gesprek over de inhoud!

Werkwijze


We geven de training bij voorkeur op jullie eigen locatie: dan oefen je in de context waar het ook moetn gebeuren! Verder is de training zéér interactief: we maken cases en oefenen in rollenspellen. Alleen zo werk je concreet aan je het verwoorden van je eigen boodschap.

De trainers


De trainers van AD REM zijn allen zéér ervaren in het geven van debattrainingen. Daarnaast weten ze alles van argumentatie en overtuigingskracht: niet voor niets zijn het vaak Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen debatteren. Bovendien hebben onze trainers ruime ervaring en affiniteit met de doelgroep.

Wil je meer weten of een training politieke argumentatie en debat aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

Individuele coaching

Of je nu een deelnemer bent aan een politieke vergadering, of deze voorzit: uiteindelijk leer je het meeste door er veel mee te oefenen en individuele feedback te krijgen. De coachingstrajecten van AD REM doen precies dat: we maken een traject op maat, waarin we met cases, rollenspellen en veel terugkijken de specifieke vaardigheden voor het politieke debat optimaal erin slijpen.

Wil je meer weten of individuele coaching aanvragen? Hieronder vind je een contactformulier – vul het in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op! Je kunt ook gelijk een Zoom-afspraak met ons boeken, en wel via deze link.

Contact

Wil je meer weten over één van de trainingen hierboven, of een incompany-training aanvragen? Vul je gegevens hieronder in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!