Schrijven met de stopwatch

Voor schakers, strategieconsultants en taxichauffeurs is het de normaalste zaak van de wereld:

Zet een klok aan bij alles wat je doet

En dat is handig voor de doelgroepen die je hierboven ziet:

  • Een schaker weet nu dat ze niet oneindig lang over een zet kan nadenken
  • Een consultant weet nu precies hoeveel uur werk er aan die peperdure rekening ten grondslag ligt
  • Een taxichaffeur kan laten zien dat hij een eerlijk tarief in rekening brengt

De belangrijke vraag is dan: waarom doen ook schrijvers dat niet? En nee, ik heb het dan niet over die creatieve auteurs van vaderlandse fictie. Laat die maar lekker aanmodderen met hun warrige haar en bloeddoorlopen ogen.

Nee, ik heb het over jou: de kenniswerker. De rapportenproducent. De onderzoeker, die de hele dag niets anders doet dan schrijven (van e-mails tot lijvige effectrapportages), maar die zich toch niet makkelijk ‘beroepsschrijver’ durft te noemen.

Hier is één goede reden om vanaf nu NIET je tijd bij te houden als je schrijft: wanneer je baas het gaat gebruiken om je te aan te sturen. Van zo’n gesprekje als ‘ik zag dat je een half uur over de opmaak van die tabel hebt gedaan’ krijg je alleen maar meer stress. Dus als de baas aan je vraagt om tijdens je schrijfwerk je tijd bij te houden, zeg ik: niet doen.

Maar hier is één goede reden om vanaf nu WEL je tijd bij te houden als je schrijft: wanneer jij het zelf wil, om inzicht te krijgen in je schrijfproces. Want kijk: iedereen is uniek. Niemand volgt het standaardstappenplan van ‘onderzoeken – outlinen – schrijven – redigeren’. Iedereen loopt bij het schrijven weer op andere punten vast.

En als je niet in kaart brengt waar en wanneer je vastloopt, of als het juist goed gaat, dan kun je jezelf ook niet bijsturen.

Vandaar dus: de volgende keer als je een beleidsnota, position paper, essay of onderzoek moet schrijven: zet er een stopwatch bij. Voor jezelf, en voor niemand anders.

Meer weten over effectief, efficiënt en overtuigend schrijven? Neem eens contact met ons op over de training Scherp Schrijven!

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *