Nee, je bent niet blij dat je er bent

Nou ja, misschien ben je wel heel blij dat je er bent. Misschien is deze presentatie wel precies datgene waar jij je al een heel jaar op verheugd hebt. Is dit jouw Sinterklaascadeau aan jezelf – een paar maanden te vroeg. Kan allemaal waar zijn.

Maar dan hoef je het nog niet te zéggen.

Want wat doe je als je je presentatie begint door te zeggen dat jij blij bent hier te zijn? Of erger nog: vereerd? Wat voor indruk wekt dat bij je publiek?

Een goed begin van een presentatie doet twee dingen: ten eerste prikkelt het je publiek. Het publiek wordt nieuwsgierig, denkt: ‘ha, daar wil ik meer van weten!’. Of juist niet: het confronteert en roept vragen op: ‘dat kan toch niet waar zijn?’. Ten tweede vestigt een goed begin jouw autoriteit, jouw expertise, mocht dat nog nodig zijn. Het publiek moet denken: ‘wat hij/zij ook gaat vertellen, hij/zij weet wél waar hij/zij het over heeft’.

Door je presentatie te starten door mee te delen hoe blij je er bent dat jij er bent, gooi je precies die twee glazen van emotie en autoriteit in.

Te beginnen met je autoriteit: door te zeggen dat je blij en vereerd bent, dat ze jou gevraagd hebben, dat jij hier mag spreken, maak je jezelf kleiner, stel je jezelf onderdaniger op ten opzichte van je publiek. Dat kun je alleen doen als je de Dalai Lama of Obama bent: dan heb je al zoveel natuurlijke autoriteit en overwicht dat je van nederigheid bewust een persoonlijk handelsmerk kunt maken.

Vervolgens de emotie: met zo’n zin vestig je de aandacht op jouw emoties, maar die staan nu net niet centraal. Wat heeft het publiek eraan om te weten wat jij voelt? Ze willen zelf iets voelen: vermaakt, verbaasd en geïnspireerd worden. Lever dat dan ook. Alle gevoelens die jij op het podium tentoonspreidt, zijn er allemaal om dat doel te dienen – zelfs als je Brene Brown bent en je van authentieke kwetsbaarheid je business hebt gemaakt.

Dus, begin je presentatie vooral niet door de aandacht te vestigen op jouw blijheid. Maak het publiek blij dat jij er bent, in plaats van andersom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.