13 manieren om je presentatie te verpesten

Wij mensen kunnen trots zijn op onszelf: we zijn ontzettend creatief. Zo verzinnen we elke dag weer honderden nieuwe manieren om onze presentaties te verknallen. Maar de evergreens van effectieve zelf-sabotage zijn toch wel deze dertien:

1. De dienstweigeraar

Je leidinggevende: “We hebben een unieke kans! We mogen over twee weken pitchen bij een nieuwe prospect. Wat dacht je ervan, Janssen – neem jij de honneurs waar?”

Jij: “Over twee weken? Uh wacht…” *scrollt angstvallig door Outlook-agenda* “Nee, ik zit dan bij die andere klant/moet naar de tandarts/ik moet mijn moeder nog uit bad halen”

2. De powerpointpoeper

“Mooi dat jullie er allemaal zijn vandaag voor de pitch, ik ga maar een kort praatje houden want ik heb maar een kwartier. Is maar goed dat ik me dus beperkt heb, he? Ik heb namelijk maar 150 slides, tien slides per minuut – moet lukken toch?”

3. De vrijbuiter

“Hey! Leuk dat jullie er zijn, gezellig zeg. Gisteren zat ik op kantoor toen dacht ik ineens: voorbereiden? Wat nou voorbereiden? Ik weet toch zo wel wat ik wil zeggen? Ik hou het liever spontaan, dat is authentieker, dus hier komt mijn verhaal:… . Uh… tja. Hebben jullie nog vragen anders?”

4. Gunt zichzelf het nadeel van de twijfel

“Mijn leidinggevende vroeg me gisteren pas om de presentatie te houden, dus ik heb het niet echt voorbereid. Verwacht er niet teveel van dus. Ik bedoel: wie ben ik om jullie dit allemaal te vertellen? Gelukkig heb ik dan ook maar een korte presentatie voorbereid, want ik wil toch echt niet teveel van jullie tijd opsnoepen. Dat snappen jullie wel he?”

5. ‘Show, not tell’ is voor het theater

“Hallo allemaal, mooi dat jullie er zijn. Ik begin mijn verhaal zo met een leuke anekdote. Daarna zal ik jullie meenemen naar de inhoud en zal ik jullie iets vertellen over onze diensten. Ik eindig dan met een samenvatting en conclusie. Hebben jullie er zin in zo?”

6. De ROBOCOP-OUT

Vlakke intonatie. Geen enkel gebaar. Geen spier vertrekt en geen enkele expressie. Deze presentator is jouw eigen gids rechtstreeks de uncanny valley in.

7. De sergeant

“ZITTEN ALLEMAAL, KOPPEN DICHT EN MOBIELTJES UIT!”

8. De kleine lettertjes

“Zoals jullie kunnen lezen op de slide bestaat het probleem volgens ons uit drie factoren: de medewerkers hebben een onduidelijke taakstelling, wat betekent dat…” *tuurt naar scherm omdat zelfs zo dichtbij de lap tekst op de slide te kleine letters heeft “…ohja, ze weten niet goed hoe hun werk bijdraagt aan de langetermijnbedrijfsdoelstellingen en – resultaten, en…”.

9. Één plaatje zegt meer dan duizend woorden

Dus zeg ik maar niks meer terwijl jullie veertig plaatjes per slide moeten verteren. Dat is veertigduizend woorden! Superefficiënt. Kijk: er zit ook een plaatje van mijn katten tussen. En baby’s! Ugh.

10. Mijn ogen zitten hier

Praat op de automatische piloot, staart naar schoenen en/of plafond en denkt: “Ik wou dat dit voorbij was – goh, ik moet mijn schoenen nog poetsen – ik wou dat dit voorbij was – hey, plafond – ik wou dit dit voorbij was – huh, hoe komt daar nou een stuk kauwgom terecht? – ik wou dat dit voorbij was – …”

11. Vult wél in voor een ander

Ziet de directrice in het publiek zitten en denkt: “Oh, daar zit Oudenbosch, foek. Opletten nu. Oh nee, ze checkt haar smartphone, ze is vast verveeld. Doe ik het weer niet goed. Ja hoor, ze schrijft iets op, daar gaat ze – die zie ik terug op mijn evaluatiegesprek komend jaar! Ik doe het ook nooit goed bij haar….”

12. It wasn’t me…

Linda, jij hebt toch een half jaar geleden ook zo’n soort presentatie gegeven, toch? Weet je wat – stuur me maar op wat je toen hebt gedaan, dan gebruik ik dat gewoon. Hoezo, dat was een hele andere doelgroep, gelegenheid en setting? Dat merkt toch niemand…

13. De Bullshitbingo-spelleider

“Om de realisatie van dit transformatietraject optimaal uit te nutten, moeten we wel agile en inspired te werk gaan. Key learnings hierbij zijn…”

Zonde natuurlijk! Wil je meer weten over hoe je deze valkuilen kunt vermijden, en hoe je dan wél een geweldige, overtuigende, inspirerende presentatie kunt houden? Kijk dan eens bij onze cursus ‘Prachtig presenteren en pitchen’. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.