Authenticiteit is zwaar overschat

Je kent deze grap wel van het internet. Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt de recruiter:

“En…wat is je slechtste eigenschap?”

De sollicitant: “Eerlijkheid”

Recruiter: “Hoho, eerlijkheid is toch helemaal geen slechte eigensch-…”

De sollicitant onderbreekt: “Maakt me geen reet uit wat jij denkt”

Dit is in een notendop wat we op onze trainingen voor verbaal leiderschap ook vaak zeggen over ‘authenticiteit’. Ze willen geen ‘trucjes’ leren om ‘beter over te komen’, nee, ze willen ‘zeggen wat ze denken’ en ‘doen wat ze zeggen’.

Tja. Weet je wie een authentieke leider is?

Donald Trump.

Weet je wie nog meer authentiek is?

Mijn eigen peuter. Die me knockout probeert te slaan als ik geen half pak hagelslag over haar boterham uitstort.

Oftewel: mensen die zeggen dat ze authentiek leiderschap willen leren, willen eigenlijk helemaal geen authentiek leiderschap leren.

Maar wat willen ze dan wel? Daar kom je achter als je doorvraagt naar voorbeelden van ‘niet-authentiek leiderschap’.

En dat zijn vaak voorbeelden van wat wij noemen ‘opportunistisch leiderschap’. Van het type leider dat alleen maar posities inneemt om zijn/haar eigen hachje te redden, niet omdat ze het echt menen.

Je weet wel: van het type leider dat eerst pleit voor stikstofdoelen in 2030, maar dan 180 graden draait en zegt dat die doelen toch niet heilig zijn. Alleen maar omdat hij zo hoopt de weggelopen achterban weer terug te winnen, niet omdat hij écht tot inkeer gekomen is.

Het tegenovergestelde van dat ‘opportunistisch leiderschap’ noemen wij ‘moedig leiderschap’. En dáár kunnen we zeker meer van gebruiken. Dat zijn wij en de mensen die vragen om meer ‘authentiek leiderschap’ dan weer met elkaar eens.

Wil je meer weten over moedig of, nou vooruit dan, authentiek verbaal leiderschap? Kijk dan eens bij onze training ‘Retorica 2.0: Framing & Storytelling’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *