Wie weet – misschien zit je er wel naast?

Heel erg vroeger deed ik aan wedstrijddebat. En ik heb daar iets ontzettend belangrijks geleerd, wat ik graag met jullie deel.

En dat belangrijke is dit:

Iedereen heeft een beetje gelijk.

Één van de moeilijkste dingen van het wedstrijddebat is dat je soms iets moet verdedigen waar je zelf helemaal niet achter staat.

Zo heb ik bijvoorbeeld de klassieke stelling ‘de doodstraf moet weer worden ingevoerd in de EU’ wel een keer of 100 moeten verdedigen.

En de eerste keer dacht ik: ik kan dit niet. Er klopt geen hout van. De doodstraf is oneerlijk en onrechtvaardig en…het werkt ook nog eens niet!

Maar bij zo’n beetje de honderdste keer debatteren over de doodstraf had ik bijgeleerd. Er zijn namelijk heel veel voorstanders van de doodstraf, en die zijn niet allemaal dom, of inhumaan, of wreed. Er zitten er bij die hele goede argumenten hebben.

Natuurlijk is het dan leuk als je een wedstrijdje wint door die argumenten ook te kennen en waar nodig, in stelling te brengen.

Maar belangrijker dan het wedstrijdje was dit: het effect hiervan op mijn denken. Ik werd zelf genuanceerder, nederiger en had meer respect voor de argumentatie van de voorstanders.

Voor de duidelijkheid: ik ben nog steeds tegen de doodstraf. Maar door mezelf te dwingen om mijn eigen ongelijk aan te tonen, heb ik geleerd waar de zwakke plekken in mijn eigen argumentatie zitten. En heb ik meer respect voor de andere kant: ik ga nu niet meer de discussie aan met jij-bakken, maar op basis van inhoud.

Zacht voor de mensen, hard op de zaak, zeg maar.

Dat wil jij natuurlijk ook leren! En dat treft: op de training ‘Argumentatieleer en Kritisch Denken’ doen we niet anders.

Hou via onze website in de gaten waar en wanneer deze weer plaatsvindt, zie hier: https://adrem-debatstrategie.nl/trainingsoverzicht/

En anders is er altijd nog onze onvolprezen nieuwsbrief: https://adrem-debatstrategie.us5.list-manage.com/subscribe?u=8410545439a5a09f3a17d4ae8&id=02f0e3de42

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *