Overtuig mensen door ze gelijk te geven

Één van de belangrijkste vaardigheden die we bij onze trainingen debatteren aanleren, is die van het hanteren van de juiste mindset.

Ik bedoel niet Carol Dweck’s growth mindset. Die is ook belangrijk, en wat ik bedoel lijkt er wel op – alleen net iets anders.

Ik bedoel de ‘charitatieve’ mindset.

Filosofen noemen dit het ‘welwillendheidsbeginsel’. Dit betekent: ga er in een debat vanuit dat je ‘tegenstander’ het beste bedoelt. Ga dus niet lopen trollen als iemand zich verspreekt en leg de ander geen woorden in de mond. Zo moet het dus niet:

Anna: “Dat recht op bijzonder onderwijs is niet goed voor de onderwijskwaliteit”

Bella: “Oh, dus je wilt alle kinderen uit religieuze gezinnen hun recht op onderwijs afpakken?”

Nee, Bella, dat is niet wat Anna zegt. Niet charitatief.

Daarnaast is het ook niet handig: Bella mist hier namelijk een kans om Anna te overtuigen van háár (impliciete) standpunt, namelijk dat bijzonder onderwijs juist wel goed is voor de onderwijskwaliteit. Kijk maar:

Anna: “Dat recht op bijzonder onderwijs is niet goed voor de onderwijskwaliteit”

Bella: “Ja, onderwijskwaliteit – dat is écht belangrijk, hè?”

Anna: “Ja, absoluut. Dat is toch waar het hele onderwijssysteem voor ís?”

Bella: “Helemaal mee eens.”

Anna: “…”

Bella: “En dat is precies waarom bijzonder onderwijs zo belangrijk is: praktisch bezien is het één van de beste manieren om onderwijskwaliteit te garanderen.”

Bella doet hier verbale judo: ze keert het oorspronkelijke tegenargument van Anna om en gebruikt het voor haar eigen standpunt. En ze doet dat ook nog eens door de woorden van Anna serieus te nemen!

Wil je ook leren hoe je in discussies tegelijkertijd aardig en handig kunt zijn? Schrijf je dan hier in voor één van onze open inschrijvingstrainingen. Of boek ons voor een incompany-training!

https://adrem-debatstrategie.nl/trainingsoverzicht/offline-open-inschrijvingstrainingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *