Neutraal voorzitten, hoe doe je dat?
Één principe van goed voorzitten is dus: neutraal voorzitten. En niet voor niets staat dat principe voorop: het is je belangrijkste richtsnoer. Die andere twee zijn óók belangrijk, maar net ietsje minder belangrijk dan deze.
Waarom?
Omdat een politieke vergadering een ordinaire knokpartij is. Nou, nee, dat is wat overdreven. Een politieke vergadering is niet ordinair: het is de hoogste arena in je politieke sfeer! Het belangrijkste orgaan in de trias politica! De belichaming van de wil van het volk – daar is niks ordinairs aan.
OK, dat klopt: ordinair is het niet. Maar het is wel een knokpartij.
Waarmee ik bedoel: een politieke vergadering is een strijd. De ene partij wil wel iets, en de andere partij wil dat juist niet. BBB wil af van de stikstofregels, en D66 en GroenLinks willen dat juist niet. Ze zijn het met elkaar oneens, en ze vechten hun onenigheid uit met twee dingen: woorden en stemmen.
Het probleem als voorzitter van een commissievergadering is: vaak ben je zelf ook fractielid van zo’n deelnemende partij. En als voorzitter moet je ineens de battle tussen partijen gaan voorzitten – wie weet zit je eigen partij er ook bij! Dat is alsof Rico Verhoeven de scheidsrechter is van de volgende match tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Of Rico Verhoeven tegen Mike Tyson. Of Rico Verhoeven tegen Jake Paul. Of Rico Verhoeven tegen Jutta Leerdam? Nee, dat kan niet. Echt niet.
Anyway. Als je dus nu zo’n verbale bokswedstrijd voor moeten zitten, dan moet je dus: neutraal zijn. Je wil koste wat kost er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je niet wordt beschuldigd van matchfixing: dat je je eigen partij bevoordeelt, bijvoorbeeld door ze net iets vaker, langer of eerder het woord geeft.
Overigens zien we in de praktijk dat de meeste beginnende commissievoorzitters juist overcompenseren: ze willen zo graag neutraal overkomen, dat ze hun eigen partij juist minder vaak, minder lang en minder snel aan het woord laten. De bedoeling is ongetwijfeld goed – maar ook dat moet je dus niet doen. Want dan ben je niet neutraal meer. En dat moet je dus wel zijn: neutraal!
En nu?
Je bent nu natuurlijk dolenthousiast geworden over het idee van voortvarend vergaderen en voorzitten. Hier komt dan ook de call-to-action die ik van mijn duurbetaalde online marketing-adviseur onvermijdelijk altijd moet doen: schrijf je in voor onze open inschrijvingscursus ‘Voortvarend vergaderen en voorziten‘