Publicaties

U kunt onze cursusmateriaal en onze boeken natuurlijk ook kopen!

De Debat- en Vergaderwijzer voor gemeenteraden en raadsleden, Wilbert van Vree en Daniël Schut, 2018

Een handzaam handboekje, boordevol tips en inzichten om in de gemeenteraadsvergadering meer écht debat tot stand te brengen. Hoe maak je de raadsvergadering interessanter, inhoudelijker en effectiever? Het ‘rode boekje’ geeft antwoord!

Het boek bevat tips voor gemeenteraden, bijvoorbeeld over agendabeheer, tijdsplanning, inrichten van burgerparticipatie en vooral: werkvormen die doelgericht zijn en écht werken!

Daarnaast bevat het ook tips voor individuele raadsleden: hoe bereid je een debat voor, welke argumenten gebruik je, hoe pareer je manipulaties? En ook voorzitters kunnen hun hart eraan ophalen, want in deze nieuwe Debat- en Vergaderwijzer lees je ook hoe je een debat goed leidt, hoe je discussie op gang brengt en veelpraters afkapt, en hoe je effectief stuurt en afsluit.

Griffiers over de Debat- en Vergaderwijzer:

  • Lekker kort en helder betoog, leuk om te lezen
  • Heel goede opzet en toonzetting, vol nuttige handreikingen
  • Een mooi naslagwerk
  • Introductie van nieuwe werkwijzen die het debat verleggen naar fracties onderling en daarmee succesvol verlevendigen

Direct bestellen, klik hier

Meer weten over de bijbehorende trainingen? Klik dan hier.

Argumentatie en debat, Daniël Schut en Jean Wagemans, 2014

Wat gebeurt er als je de praktijk en de theorie van het debatteren bij elkaar brengt? Het boek ‘Argumentatie en debat’ vormt een antwoord op deze vraag.

De auteurs combineren theoretische inzichten over argumentatie met strategische aanwijzingen voor het voeren van debatten. De uitleg van deze theorieën en strategieën wordt ondersteund met voorbeelden uit de debatpraktijk. Behalve theorieën en aanwijzingen over debatteren bevat het boek ook een korte geschiedenis van de dialectica (de klassieke benaming voor de kunst van het debatteren) en een verzameling criteria voor het beoordelen van een debat. Bovendien bevat het boek beschrijvingen van de meest gebruikte debatformats, een lijst met literatuursuggesties en een register met de belangrijkste begrippen.

Het boek is bedoeld voor iedereen die zijn of haar vaardigheden op het gebied van argumenteren en debatteren wil verbeteren. De theoretische inzichten en strategische aanwijzingen zijn niet alleen nuttig voor degenen die willen deelnemen aan een wedstrijddebat, maar ook voor degenen die een overtuigende bijdrage willen leveren aan discussies op de werkvloer. Zowel studenten als professionals kunnen hun voordeel doen met ‘Argumentatie en debat’.

Bestel direct via de Boom Uitgevers, klik hier