Drie voordelen van structuur in je presentatie
Structuur in je presentatie is belangrijk. Zo belangrijk, dat iedereen op internet het zegt, en als iedereen op internet het zegt, dan is het waar, toch?
Michelle Thaller van NASA: “You’ve asked me some of the easiest ways to prove the earth is round – because apparently this is something we’re debating, I have no idea why”
Nou, nee dus. Vandaar dat we het hier, nu, vandaag nog éénmaal aan je uitleggen: structuur in je presentatie is belangrijk. Drie redenen:
Je onthoudt jouw presentatie beter
Doe even mee met de volgende oefening. Maak de volgende twee rijtjes af:
Rijtje 1:
fiets – appel – schoen – schip – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ???
Rijtje 2:
Groningen – Friesland – Drenthe – Overijssel – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ??? – ???
Welk rijtje was makkelijker af te maken? Natuurlijk: het tweede rijtje. Dat tweede rijtje is een bekend lijstje wat zo’n beetje iedereen in Nederland op de basisschool of op de inburgeringscursus uit het hoofd heeft moeten leren: de 12 provincies van ons eigen koude kikkerlandje.
Het eerste rijtje is vrijwel onmogelijk om af te maken. En waarom? Simpel: er zit geen logica in. Het zijn gewoon de eerste vier losse zelfstandige naamwoorden die bij me opkwamen. Je kunt er dus niet een betrouwbaar patroon in ontdekken.
En zo’n betrouwbaar patroon is juist iets wat je geweldig kan helpen bij een presentatie. Bijvoorbeeld: heb je halverwege ineens een black-out? Dan kun je terugvallen op je structuur om er weer uit te komen: ‘Waar was ik ook alweer? Ohja: ik was aan het vertellen over de problemen die uw doelgroep tegenkomt. Dus wat is ook alweer de volgende stap? Natuurlijk: de oplossingen die uw bedrijf kan bieden!’.
Je presentatie overtuigt je publiek meer
Belangrijker nog, om precies dezelfde reden als hierboven is je presentatie ook overtuigender. Neem eens een ander voorbeeld: stel dat je weer eens naar de film gaat. Je slaat Avengers: Endgame over en beslist naar de remake van The Lion King te gaan.
Can you feel the love tonight? Yes we can!
Die remake heeft exact hetzelfde verhaal als het origineel uit 1994: Simba is het jonge welpje dat uit de troep verdreven wordt door een kwaadaardige Scar. De rest van het verhaal volgt Simba, die eerst leert het verleden onder ogen te zien om vervolgens zijn rechtmatige plek in de leeuwentroep van zijn vader weer op te eisen.
Dit is een klassiek verhaal: zowel de literatuur als de bloed-echte geschiedenis loopt over van de kwade kroonprinsen die een onrechtmatige pretendent van de troon stoten. Maar kijk eens wat de structuur van het verhaal met je doet: aan het eind sta je bijkans te juichen als de flink gegroeide Simba nu eindelijk Scar voor de leeuwen…uh, hyena’s gooit:
https://www.youtube.com/watch?v=OZ_wYuJh8hI
Geweld lost dus best wat op, eigenlijk
En eigenlijk is dat best gek: hebben we op de basisschool en van onze ouders niet geleerd dat geweld nooit iets oplost?
Ja, dat is gek – en dit toont precies de kracht van structuur aan. Het verhaal is zo precies verteld met de standaardstructuur van ‘slachtoffer – slechterik – held’, dat iedereen precies weet wat ze moeten denken en voelen over alle karakters. Had Disney de structuur omgegooid, bijvoorbeeld door eerst te laten zien hoe Scar door de hyena’s verscheurd werd en dan hoe Simba gekroond werd, dan hadden de meeste kijkers al na 20 seconden kijken de conclusie getrokken dat Simba de slechterik was.
Kortom: gebruik een goede structuur en het verhaal vertelt zichzelf, het publiek hoeft er geen seconde over na te denken en de boodschap glijdt er in als Olvarit in een hongerige dreumes.
Je presentatie wordt flexibeler
Je weet hoe het gaat: je hebt een uitgebreide presentatie voorbereid over de nieuwe IT-infrastructuur voor het MT. Complexe materie, dus het uur dat je gekregen hebt, heb je echt wel in zijn geheel nodig. Hoe krijg je anders die 35 slides erdoorheen?
En dan: bam. Je krijgt vlak voor je begint de mededeling dat je maar tien minuten hebt, omdat het MT erna vlug naar een andere meeting over het falende HR-beleid moet.
Lekker dan. Jouw verhaal past toch niet in tien minuten?
Nou: wel dus. Als je goed hebt nagedacht over je structuur, dan weet je de hoofdlijnen van je verhaal. En die hoofdlijnen kun je navertellen. Natuurlijk, het wordt een stuk minder spannend dan. Stel je bijvoorbeeld dat ik The Lord of the Rings moet samenvatten in twintig woorden. Dan krijg je:
“Man krijgt kwaadaardige magische ring en wordt tegengewerkt voordat hij hem kan vernietigen in de lava-put waar deze vandaan komt.”
Scheelt tijd en dan kun je weer terug naar Minecraft om Tolkiens Midden-Aarde na te bouwen
Tja, de sjeu is er vanaf, zullen we maar zeggen. Maar de kern blijft staan. En dat kun je in geval van nood dus doen met een goede structuur. Stel dat je je verhaal hebt opgedeeld in de simpele probleem – oorzaak – oplossing-structuur, dan kun je je verhaal simpel in een pitch van dertig seconden gieten: dit is wat er aan de hand is, hier komt dat door en daarom stel ik zus en zo voor. Klaar. Finito. Presentatie van een uur platgeslagen in drie zinnen. Kan gewoon.
Zijn dit de enige voordelen van een goed gestructureerde presentatie? Nee: er zijn er vast meer. Maar dit zijn wel de drie belangrijkste. Doe er je voordeel mee.
En wil je dan leren hoe je een goede structuur verzint voor je presentatie? Geen probleem, we vertellen het je graag, bijvoorbeeld op onze training Prachtig Presenteren en Pitchen. Of je kan natuurlijk ook gewoon onze blogposts over presenteren (blijven) lezen.