Waarom elke gemeenteraad anders vergadert
Elke gemeenteraad vergadert anders. En eigenlijk is dat gek: elke gemeenteraad zit er uiteindelijk op basis van de landelijk geldende gemeentewet. Die is geldig door het hele land, van Vlieland tot Vlissingen. Waarom wordt er dan toch in elke gemeenteraad anders vergaderd?
Het antwoord ligt in diezelfde gemeentewet. Sla artikel 16 er maar eens op na:
Daar staat dat elke gemeenteraad een eigen Reglement van Orde (RvO) voor de eigen vergaderingen opstelt. Zie de gemeentewet als een platform, waar elke raad dan haar eigen bouwsel bovenop stapelt. Het platform is hetzelfde, maar elk bouwsel erop is weer anders.
Maar eigenlijk is dit niet het hele antwoord. Want waarom bouwt elke gemeenteraad haar eigen RvO? Waarom kijkt men niet gewoon het vergadermodel van de buren af?
Eerlijk is eerlijk: dat doen raden ook vaak, en daar is helemaal niks mis mee. Als het BOB-model goed werkt bij de buren, is de kans groot dat het hier ook werkt. Maar toch zijn er altijd nog belangrijke verschillen. Zoals:
- structurele verschillen, zoals het aantal fracties in de raad
- strategische verschillen, zoals hoezeer de (coalitie-)partijen elkaar onderling vertrouwen
- culturele verschillen, zoals wat men een acceptabele toon voor het politieke debat vindt
- persoonlijke en historische verschillen, zoals: vechten enkele raadsleden al decennia een persoonlijke vete met elkaar uit via de raad? (dat soort dingen gebeuren!)
Een gemeenteraad kan met die verschillen rekening houden, door de werkafspraken die het beste bij de eigen omstandigheden passen, op te schrijven en te verwerken in het RvO. Maar: dat hóeft ook niet. Net zo vaak wordt zo’n werkafspraak gewoon een informele norm, iets waarvan bijvoorbeeld de commissie-voorzitters tegen elkaar zeggen: ‘oh, dit is handig, laten we het zo maar blijven doen’. Dat kan zo informeel zijn, dat het zich slechts uit als een klein advies in de wandelgangen van de ene voorzitter aan de andere: ‘wethouder X kun je gerust laten praten, want die blijft wel binnen de tijd, maar wethouder Y moet je echt strak houden!’
Denk je erover na om jezelf kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, en wil je meer weten over hoe je effectief en overtuigend kunt debatteren en vergaderen voor, in en rondom de gemeenteraad? Schrijf je dan in voor onze open inschrijvingscursus: debatteren voor gemeenteraadsleden:
Of kijk naar onze trainingen op maat:
https://adrem-debatstrategie.nl/trainingsoverzicht/doelgroepen/politiek-en-bestuur/