En dan zit je in een panelgesprek
We maken het als moderator of dagvoorzitter maar al te vaak mee: een publiek dat vol goede moed er op zijn paasbest bij zit, een schitterende locatie met prachtige techniek en een superinteressant onderwerp en dan…
Dodelijke saaie sprekers in het panel.
Hoe zorg je nu dat je bijdrage als panelspreker wél interessant wordt? Hieronder vijf tips.
1. Bereid je voor op de setting
Wat je gewoon niet moet doen: de uitnodiging in ontvangst nemen en dan maar zien wat er komt. Vraag je af waarom de organisatie een panelgesprek wilde, wie de andere sprekers zijn en wie de moderator is.
En het allerbelangrijkste: wie zijn de bezoekers? Waar komen zij voor? Denk dan niet alleen aan de ‘bewuste’ verwachting, maar ook aan de ‘onbewuste’ verwachting. Bijvoorbeeld: een panelgesprek over kunstmatige intelligentie in de HR-wereld verloopt in de ochtend een heel stuk serieuzer dan op een vrijdag vlak voor de borrel.
2. Bereid je bijdrage voor
Nu je dit eenmaal weet, wat kan jij dan het beste bijdragen? Waarom zouden de bezoekers nieuwsgierig zijn naar wat jij te vertellen hebt?
Heb je daar eenmaal op hoofdlijnen een idee van, maak dat idee dan concreter. Zoek naar anekdotes, zoek naar schokkende of verrassende feiten en cijfers, of naar interessante weetjes. Plak ze niet op een powerpoint, maar vind verschillende manieren om wat je gevonden hebt, te zeggen.
3. Zoek verschil van mening
Je weet nu vooraf wie de sprekers zijn. Maar niets is verschrikkelijker bij een panelgesprek dan een rij van zeven (meestal helaas toch uitsluitend) mannen die het alleen maar met elkaar eens zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=UY6yYwNtJTU
Doorbreek dat!
Vind manieren om het met de andere sprekers oneens te zijn. Mocht je niet weten waar je het dan mee oneens moet zijn: uit de theorie van ons boek Argumentatie en Debat weet je natuurlijk dat er altijd minimaal twee manieren zijn om het met iemand oneens te zijn: je kunt zeggen dat iets niet klopt óf dat iets niet uitmaakt. Cry havoc and let slip the dogs of (verbal!) war!
4. Manage je tijd
Als het goed is, zitten er in het panel op het podium alleen maar mensen die iets interessants te melden hebben. En als het goed is, zorgt de moderator ervoor dat iedereen ongeveer even vaak aan het woord komt.
https://www.youtube.com/watch?v=fr0S0vHyg_Y
Als het goed is.
Want dat is het vaak niet. Soms heeft de moderator z’n dag niet, soms heeft de moderator zelf een erg sterke mening, soms is er bij één van de deelnemers gewoonweg niet tussen te komen, want die praat maar en praat maar en praat maar en praat maar en…
Vertrouw als paneldeelnemer niet voor de volle 100% op de moderator: hou in de gaten of iedereen in het panel wel eerlijk aan het woord komt (jezelf incluis!) en aarzel dan niet om in te breken wanneer nodig. Reageer namens jezelf (‘op precies dat punt wil ik nog toevoegen dat…’) of geef een medepaneldeelnemer het woord (‘ik ben nou ook wel eens benieuwd wat Mevrouw X daarover te zeggen heeft’). Verandering van spijs doet eten!
5. Bel met ons (nou ja: dat doen wij wel)
Bij tip 1 zeiden we al dat je even moest uitzoeken wie de moderator is. Maar eigenlijk moet je meer doen: bel de moderator even, als hij/zij jou nog niet gebeld heeft.
Een goede moderator doet dat al uit zichzelf. Die maakt een draaiboek, bereid vragen voor en denkt goed na over het ‘ritme’ en de ‘flow’ van het gesprek, en belt dus ook even vooraf met de sprekers.
Sterker nog: een écht goede dagvoorzitter neemt de organisatie nog meer handen uit werk. Voor je het weet regelt hij/zij de hele congresdag, nodigt alle sprekers uit en verzorgt de techniek.
Maar als dat allemaal niet gebeurt? Bel dan zelf even.